(Panthera pardus)

Lampart plamisty

Rząd: Drapieżne
Rodzina: Kotowate

Występowanie

Afryka, południowa i środkowa Azja.

Lampart żyje samotnie, w pary kojarzy się tylko na czas rui. Nie lubi pływać. Bardzo zręcznie wspina się na drzewa , podczas ucieczki chroni się na gałęzi.

Charakterystyka

Średniej wielkości, długość ciała 1-1,7 m, wysokość 0,6-1m, ogon 0,55m-1 m, waga 60-90 kg. Umaszczenie żółtorudawe lub białawe z czarnymi cętkami. W przypadku nadmiernego nagromadzenia ciemnych pigmentów zupełnie czarne, zwane czarnymi panterami. Puszystość sierści uzależniona od klimatu.

Zdarzają się lamparty ludojady, najczęściej to osobniki stare, chore, niezdolne do polowań, samice wychowujące młode.

Odżywianie

Małpy, antylopy, jelenie, tapiry, gryzonie, ptaki.

Tryb życia

Żyje samotnie, w pary kojarzy się tylko na czas rui. Nie lubi pływać. Bardzo zręcznie wspina się na drzewa , podczas ucieczki chroni się na gałęzi. Poluje pojedynczo, na ściśle określony terytorium, podkrada się, błyskawicznie atakuje i uśmierca podgryzając gardło. Zdobycz przechowuje wysoko na drzewach.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża trwa 13 tygodni. Rodzi 2-3 ślepe młode, po 10 dniach otwierają oczy. W jednym miocie mogą być czarne i cętkowane. Po 2-3 latach opuszczają matkę. Na wolności żyją 17 lat, w niewoli 25.

Ciekawostki

Zdarzają się lamparty ludojady, najczęściej to osobniki stare, chore, niezdolne do polowań, samice wychowujące młode.

Powrót do wszystkich zwierząt